Hennie van de Kar-Vervooren, tekstschrijfster
Frisse blik - verfrissende tekst

Van prestigeklus naar plezierproject

Geschreven door Hennie van de Kar-Vervooren
Of ik mijn ervaringen met grote schrijfprojecten wilde delen met collega-tekstschrijvers tijdens de maandelijkse reflectie-ochtend voor tekstschrijvers in Midden- en West-Brabant? De vraag kwam halverwege 2018. Ik schoof het voor me uit, aarzelde; ik heb dan wel ervaring met grote projecten, maar de wijsheid heb ik niet in pacht. Het enthousiasme van Theo van Etten, samensteller van bedrijfs- en jubileumboeken, gaf de doorslag. We zouden ieder ons verhaal doen. En zo geschiedde. Enkele highlights uit mijn persoonlijke verhaal dat ik vandaag deelde met enkele geïnteresseerde collega-tekstschrijvers.  
 
Waarom zeg je ja tegen een (groot) project?
Gaat het om poen, plezier of prestige? Waarom ik ja zeg tegen een groot project? Niet voor de poen. In een groot project gaan namelijk altijd meer uren zitten dan ik maximaal heb durven begroten. Het plezier komt meestal achteraf. Projecten zijn voor mij het allerleukste als ze klaar zijn. Als het is gelukt om het doel dat ik samen met de opdrachtgever voor ogen heb te realiseren. Blijft over, prestige. Een groot project vergt nogal wat, zoals het voortdurend overzicht houden in grote bergen informatie. Het steeds weer opnieuw structureren. Er komt echt wel wat bij kijken. Prestige. Eerlijk is eerlijk, dat gaf de doorslag toen ik een van mijn eerste grote projecten aannam: het schrijven van het jubileumboek ter ere van de veertigste editie van het Breda Jazz Festival. Inmiddels alweer bijna tien jaar geleden. Tegenwoordig geef ik de voorkeur aan een mooie mix van deze drie motieven. Als de 3 p’s – poen, plezier en prestige – in evenwicht zijn.
 
Hoe slaagt een groot schrijfproject?
Wat mij steeds opnieuw helpt, is het maken van een duidelijke structuur en een daaraan gekoppelde planning. Commitment van de opdrachtgever op plan en uitvoering is essentieel om aan de slag te gaan en te blijven. Het krijgen van vrijheid en vertrouwen vergemakkelijken het werken aan een groot project. Om te voorkomen dat kleinere maar meer urgente opdrachten zo’n groot project wegduwen uit mijn agenda, blok ik dagdelen in mijn agenda om aan het project te werken. In de meest ideale situatie plan ik vooraf overlegmomenten met de opdrachtgever/projectteam in om de voortgang te bespreken. Snel schakelen met de klant helpt enorm om energie in het project te houden. 
 
Dus:
• Heldere structuur en realistische planning
• Commitment van de opdrachtgever op plan en uitvoering
• Werken in vrijheid en met vertrouwen
• Blokken van dagdelen in agenda
• Vooraf overlegmomenten over de voortgang
• Snel schakelen met de opdrachtgever
 
Zo transformeert een prestigeklus naar plezierproject. En plezier moet wat mij betreft op 1 staan. Dat helpt om het beoogde eindresultaat tijdig te bereiken en om de hobbels te overwinnen die je onderweg in ieder langdurig schrijfproject tegenkomt. Veel schrijfplezier! 
 

Blog

Mijn hart ligt bij het schrijven in opdracht. Dan weet ik vooraf dat mijn tekst gewenst is. Hoe groot of klein je tekstvraag ook is, ik haal mijn neus nergens voor op!

Ik wissel grote tekstproducties zoals jubileumboeken, magazines en bedrijfsbladen graag af met bescheiden tekstopdrachten zoals een mailing, referentietekst of uitnodiging.

Daarnaast werk ik aan eigen publicaties. Ik schreef vier jaar een column voor BredaVandaag en publiceerde mijn autobiografisch bedrijfsverhaal. Sinds 2011 blog ik af en toe over mijn ontwikkeling als tekstschrijfster. En omdat privé en zakelijk bij mij nauw met elkaar verweven zijn, gaat het in mijn blog soms ook over Breda of over onze Pyrenese berghond Ventoux.

Wil je reageren op een blog? Leuk! Mail je reactie naar . 

 

Positive SSL