Als de eerste keer

‘Als de eerste keer’. Daarover ging een mail die ik onlangs ontving van collega Marjo Brenters. Naast het schrijven van levensverhalen, is zij zich gaan specialiseren in stembevrijding. Regelmatig volg ik haar workshops Zielsveel – zingen in hartje Breda.

Als de eerste keer. Haar woorden raakten me toen ik ze na mijn vrije zomer las. Zó herkenbaar. Toen ik na zes weken startte, voelde het als opnieuw beginnen. Onwennig. Het eerste interview na de vakantie ging gepaard met de nodige spanning vooraf. Ook al werk ik dit jaar vijftien jaar zelfstandig als tekstschrijfster, vanzelfsprekend wordt het nooit. En misschien is dat maar goed ook.

Juist omdat het voelde als de eerste keer, kon ik na de vakantie met frisse moed er tegenaan met tekstschrijven, redigeren en biografisch schrijven. Op dat laatste vlak ben ik direct ‘losgegaan’ met de interviews voor een persoonlijk cadeauboek en een bewaarmagazine voor de medewerkers van een organisatie die de deuren sluit. Ik schrijf en herschrijf; steeds weer als de eerste keer, met de frisse geest van een beginner.

Vanavond komen mijn ervaringen van de eerste werkweken ongetwijfeld samen in de workshop stembevrijding die het aangekondigde thema draagt steeds opnieuw beginnen.