Gepubliceerd op .

Doorwerken in coronatijd – #4 Interview met Natasja Hoogenboom, SalesTAALent

Hennie van de Kar interviewt Brabantse ondernemers over doorwerken in coronatijd. Natasja Hoogenboom, eigenaar van trainingsbureau SalesTAALent, zette haar offline trainingen om naar online varianten.  “Ik ben op een natuurlijke manier meebewogen met wat zich aandiende.”

Wanneer drong de ernst van corona tot je door?
“Mijn huidige kantoorruimte grenst aan wat ik het mooiste plein van Breda vind; de Parade. Een plein waar áltijd leven is. Spelende kinderen, mensen die hier rondzwerven of sporten, chillende pubers, ouderen die hun rondje doen; er is altijd iets te zien of te beleven. Tót de week waarin iedereen was opgeroepen om thuis te blijven. Ik kon zelf nog wel naar mijn ‘solokantoor’. Vanaf de tafel die aan het raam staat, keek ik tijdens lunchtijd naar buiten. Plots besefte ik dat ik niemand zag. Helemaal niemand op het plein! Het was dood- en doodstil, totdat een helikopter voorbijvloog. Het oorverdovende geluid van de motoren overstemde de stilte. ‘Het lijkt wel oorlog’ appte ik naar mijn vriend. Hoewel ik niet eens weet of het een helikopterambulance was, was dát voor mij het moment dat ik ondervond dat er echt wel iets aan de hand was.”
 
Maakte je je zorgen? 
“Nee. Daar had ik ook geen tijd voor, want vijf minuten na de mededeling van de regering dat we thuis moesten blijven, sprak ik de klant bij wie ik enkele dagen later de training SMART inschrijven op aanbestedingen zou verzorgen. Ik kreeg de vraag om de offline training om te zetten naar een online variant. En liefst zo snel mogelijk, tegen dezelfde afgesproken voorwaarden. Ik ging akkoord maar gaf aan dat ik tijd nodig had om de training om te zetten. De werkvormen in een online training zijn wezenlijk anders om er een succes van te maken.”
 
Hoe pakte je het omzetten van de offline training naar een online versie aan?
“Zo’n vijf jaar geleden had ik al eens het online trainingsprogramma ontwikkeld. Ik vond het toen al zonde van de tijd en slecht voor het milieu om vele kilometers te rijden en in de file te staan om ergens een training te geven. Maar mijn klanten waren in die periode nog niet toe aan online trainingen. De corona-uitbraak bracht daar verandering in. Ik ben eerst mijn eigen vaardigheden gaan opfrissen door een training te volgen bij Mireille Beumer, specialist in het online faciliteren van overleggen. Van haar leerde ik de vele werkvormvariaties en mogelijkheden in vooral Zoom. Daarna organiseerde ik twee oefensessies. Zo kon ik experimenteren met onder andere de breakout rooms in Zoom. De deelnemers aan deze oefensessies waren enthousiast. Ik zelf ook, vooral omdat ik heb kunnen ervaren dat je ook in een online training connectie kunt maken met elkaar. Het leereffect na een online training is perfect. Op deze manier was ik eind april klaargestoomd voor de eerste online training SLIM inschrijven op aanbestedingen.”
 
Werden al je trainingen omgezet naar een online versie? 
“Nee. Eerlijk gezegd had ik dat wel verwacht, mede door dat snelle eerste telefoontje. Mijn overige boekingen zijn allemaal verschoven naar het najaar. Zij geven toch de voorkeur aan een training met face-to-face contact. Overigens kreeg ik juist wel aanvragen binnen van meerdere mooie grote en voor mij nieuwe partijen. Zo heb ik de afgelopen tijd medewerkers van Ordina, MEE en VluchtelingenWerk online mogen trainen.” 
 
Het klinkt allemaal zo natuurlijk…
“Zo is het ook gegaan. Ik ben op een natuurlijke manier meebewogen met wat zich aandiende.  Sinds enkele jaren hangt deze tekst in mijn werkruimte. You don’t always need a plan. Sometimes you just need to breathe, trust, let go en see what happens. Tuurlijk heb je om praktische redenen soms wel een plan nodig, maar waarom zou je het voor alles willen maken? 
 
Blijf je na dit ‘coronatijdperk’ online trainen? 
“Het wordt een combinatie van offline en online. Ik heb immers nu de ervaring dat de verbinding met deelnemers en de interactie tussen deelnemers online ook goed mogelijk is. Online trainen is effectief en functioneel. Daarmee zeg ik niet dat je nooit meer fysiek bij elkaar hoeft te komen. Begin juni heb ik zelfs alweer de eerste offline trainingen gegeven.” 
 
Hoe was dat?
“Als vanouds! Elkaar in het echt zien, voegt een vorm van gezelligheid toe. Ook het omgaan met de anderhalve meter afstand ging als vanzelf. Mijn instructie naar de deelnemers was: neem verantwoordelijkheid en heb respect. Dan is er veel mogelijk. Het ging trouwens om een al geplande bedrijfstraining in Amsterdam. De nacht ervoor had ik een hotel geboekt in Amsterdam. Tot mijn grote verbazing was het parkeerterrein bij het hotel volledig leeg toen ik aankwam. Er waren die nacht slechts vijf van de 170 kamers bezet. Gelukkig hadden ze de hotelgasten wel op dezelfde etage gepland.”
 
Hoe kijk je terug op dit kwartaal corona?
“Als een spannende scene in een speelfilm. Corona is een vergrootglas, waardoor vanalles uitvergroot en zichtbaar wordt. De luchten waren bijvoorbeeld nog nooit zo strak blauw. De oplossing voor minder CO2-uitstoot was altijd al zo dichtbij maar we zagen hem niet. De film blijft ook na corona doorlopen. Er wordt nog steeds geleefd. We maken dingen mee die er niet eerder waren. Zo ging ik op Zoombezoek bij een vriendin in het ziekenhuis en maakte online een uitvaart mee van een vader van een vriend. Als je het vergelijkt met hoe het voorheen was, dan is dat natuurlijk vreemd. Maar als je ervaart wat er nú is zonder vergelijking, dan zie ik daarin zelfs een vorm van schoonheid. Dat bedoel ik met meebewegen met wat zich aandient.”
 
Tot slot, hoe is het nu op het plein?
“Haha, eigenlijk wel weer als begin maart. De gebeurtenissen op het plein lieten de afgelopen weken zien hoe de coronamaatregelen uitpakten. Na de stilte in het begin, vulde de Parade zich overdag met spelende schoolkinderen toen de scholen dicht gingen. Ook spotte ik bijna dagelijks rond twee uur twee oudjes die ‘stiekem’ afspraken. Ieder op een hoek van het bankje, leunend op hun rollator. Van dat beeld heb ik zó genoten. Ik denk namelijk dat als ik zo oud ben als hen, precies hetzelfde zou doen: de ruimte zoeken die er nog wel is.”
 
Het interview met Natasja Hoogenboom behoort tot de interviewserie Doorwerken in coronatijd. Een initiatief van tekstschrijfster Hennie van de Kar. Deze interviews met Brabantse ondernemers staan ook als artikel op https://www.linkedin.com/in/hennievandekar/. 
 

interview, doorwerken in coronatijd, Brabantse ondernemers