Over een prachtige opdracht: het schrijven van een jubileumboek

Geschreven door Hennie van de Kar-Vervooren

Een bedrijfsjubileum is hét moment om stil te staan bij de weg die aan deze mijlpaal vooraf ging, het bereikte punt en het toekomstige doel. Gisteravond was ik bij een bedrijf dat dit moment uitgebreid vierde. Het was feest bij Van Loon Elektrotechniek in Dongen dat in 2016 35 jaar bestaat en vanaf nu verder gaat als Hoppenbrouwers Techniek Dongen. Het bedrijf vierde niet alleen het jubileum maar ook het samengaan met de voormalige concurrent, met Hoppenbrouwers Techniek. Om de 35 jaar tastbaar te maken, wilde oprichter René van Loon graag een jubileumuitgave publiceren.

‘Heb je tijd?’ vroeg René mij vlak voordat ik dit jaar wilde gaan carnavallen. Ik ging wel eerst carnavallen maar gaf in de weken daarna alle prioriteit aan het interviewen van medewerkers en van relaties van de Dongense onderneming. Het moest geen geschiedenisboek worden, maar een mensenboek. Een boek over de ontwikkeling van het bedrijf, vanuit het perspectief van de mensen die er werken en de mensen die er zaken mee doen. Een prachtige opdracht, op mijn lijf geschreven.  

Gisteren was het zover. Het eerste exemplaar van de vijftienduizend (!) reikte René uit aan de burgemeester van Dongen, Marina Starmans-Gelijns. Ook ik ging met het eindresultaat onder mijn arm naar huis. Dankbaar voor het vertrouwen dat ik had gekregen om mijn ziel en zaligheid in dit project te mogen leggen. Dankbaar ook voor het heerlijk snelle schakelen met de mensen van de communicatie-afdeling van Hoppenbrouwers Techniek, Claudia Grijsbach en Kristel van Loon.

Nu dit jubileumboek zijn eigen leven gaat leiden, begint voor mij het afkicken. Ik ben nog te betrokken bij het schrijfwerk om met gepaste afstand naar het eindresultaat te kunnen kijken. Daarom ligt het jubileumboek van Van Loon op de rand van mijn bureau, wachtend op zijn beurt om bekeken te worden als was het een volslagen onbekende.

PS Over jubilea gesproken

Mijn eigen jubileumboek over vijftien jaar tekstschrijverschap staat in de steigers maar is nog niet rijp voor publicatie. Het doel is om dat wel in 2016 – het jaar van het boek en mijn eigen jubileumjaar – voor elkaar te krijgen. En natuurlijk ga ik door met het in opdracht mooi vastleggen van verhalen.

Voor het vastleggen van de meest bijzondere momenten en verhalen, bijvoorbeeld rondom een bedrijfsjubileum, heb ik trouwens de afgelopen maanden met tekstschrijver Douwe Soepboer het concept Mooi Vastgelegd ontwikkeld. Het kan geen toeval zijn dat de site Mooi Vastgelegd deze week de lucht in ging. Elk jubileum vormt een nieuw begin naar een volgende ontwikkeling.

Blog

Mijn hart ligt bij het schrijven in opdracht. Dan weet ik vooraf dat mijn tekst gewenst is. Hoe groot of klein je tekstvraag ook is, ik haal mijn neus nergens voor op!

Ik wissel grote tekstproducties zoals jubileumboeken, magazines en bedrijfsbladen graag af met bescheiden tekstopdrachten zoals een mailing, referentietekst of uitnodiging.

Daarnaast werk ik aan eigen publicaties. Ik schreef vier jaar een column voor BredaVandaag en publiceerde mijn autobiografisch bedrijfsverhaal. Sinds 2011 blog ik af en toe over mijn ontwikkeling als tekstschrijfster. En omdat privé en zakelijk bij mij nauw met elkaar verweven zijn, gaat het in mijn blog soms ook over Breda of over onze Pyrenese berghond Ventoux.

Wil je reageren op een blog? Leuk! Mail je reactie naar .