Verkiezingen – stemmen, stemmen, stemmen!

Geschreven door Hennie van de Kar-Vervooren
Verkiezingen 2021. In deze verkiezingstijd pak ik het gedicht ‘Verkiezingen’ van mijn vader erbij. Dit jaar is hij al tien jaar niet meer onder ons, maar zijn woorden leven verder. Ik ben dankbaar dat ik hem in de herfst van zijn leven kon helpen met het uitgeven van twee gedichtbundels. Met in zijn eerste bundel onder andere het gedicht ‘Verkiezingen’, een oproep om te stemmen, stemmen, stemmen. Bij het herlezen van zijn dichtregels verbaas ik me wederom over de tijdloosheid ervan. 
 
Morgen maak ik van mijn stemrecht gebruik. Net als onze zoon, die dit jaar voor het eerst naar de stembus mag. Vandaag kom ik vast in de stemming door integraal het gedicht van mijn vader te publiceren. Ik weet zeker dat hij dat zou kunnen waarderen.
 

Verkiezingen

 
Leven in ’n democratisch land
Geeft naast je plicht, ook rechten
Met stemmen kun je, gedelegeerd
Voor je belangen laten vechten
 
Wanneer je leeftijd achttien is
Je bent van Nederlandse bloede
Dan mag je mee bepalen gaan
Wie ’t land behoort te hoeden
 
Natuurlijk is zo’n recht beperkt
Men spreekt hier vele talen
In overleg en samenspel
Mixt men de idealen
 
Partijen sluiten ’n verbond
Om samen te regeren
Door ’t aantal zetels wordt bepaald
Wie de pot mag gaan beheren
 
U wilt ’t beste voor ’t milieu
Meer groen in stadse straten
U wilt kamperen, overal
Vrijheid van doen en laten
 
U denkt het openbaar vervoer
Dat kan best gratis rijden
U vindt het leger kan wel weg
We hoeven niet te strijden
 
U wilt geen auto’s op de weg
Geen rails die het landschap schaden
U meent, ’n postkoets is genoeg
’n Boot kan veel verladen
 
U wilt meer geld besteden gaan
Om wind en zon te exploiteren
Geen sterk vervuilend kernsysteem
U wilt de mensen leren
Te zorgen dat ons nageslacht
Niet voor ons moet betalen
Maar in ’n schone, heldere lucht
Gewoon, royaal adem kan halen
 
Of u wilt het juist andersom
Wilt u heel andere zaken
Dan moet u zonder voorbehoud
Van uw recht gebruik gaan maken
Dan blijkt dat u de democratie
Niet hulpeloos rond laat zwemmen
Dan spreekt u graag uw voorkeur uit
Dan gaat u, stemmen, STEMMEN, STEMMEN!
 
Uit de bundel Bijna tachtig gedichten (2009) van Joh. C. Vervooren 
 
 
 
 

Blog

Mijn hart ligt bij het schrijven in opdracht. Dan weet ik vooraf dat mijn tekst gewenst is. Hoe groot of klein je tekstvraag ook is, ik haal mijn neus nergens voor op!

Ik wissel grote tekstproducties zoals jubileumboeken, magazines en bedrijfsbladen graag af met bescheiden tekstopdrachten zoals een mailing, referentietekst of uitnodiging.

Daarnaast werk ik aan eigen publicaties. Ik schreef vier jaar een column voor BredaVandaag en publiceerde mijn autobiografisch bedrijfsverhaal. Sinds 2011 blog ik af en toe over mijn ontwikkeling als tekstschrijfster. En omdat privé en zakelijk bij mij nauw met elkaar verweven zijn, gaat het in mijn blog soms ook over Breda of over onze Pyrenese berghond Ventoux.

Wil je reageren op een blog? Leuk! Mail je reactie naar .