Ruime ervaring met interviewen

Interviewen vind ik werkelijk één van de mooiste facetten van het vak. Want ieder gesprek is anders. Bovendien leiden gesprekken vaak tot nieuwe inzichten. Interviews zijn voor mij de brandstof voor het tekstschrijven. Als tekstschrijfster heb ik al heel wat mensen mogen interviewen, bijvoorbeeld voor het schrijven van een artikel, referentieverhaal of projecttekst.

Vrij en open interview tot semi-gestandaardiseerd interview

Mijn ervaring met interviewen gaat terug naar 1988. In dat jaar startte ik met de hbo-opleiding tot beroepskeuzeadviseur aan de Akademie Mens-Arbeid (later opgegaan in Fontys, Human Resource Management). Tijdens de methodieklessen voor gespreksvoering legde ik de basis voor professioneel interviewen. Ik ontwikkelde een lichte voorkeur voor vrije en open interviews, in plaats van semi-gestandaardiseerde interviews.

Bij een open interview liggen slechts het onderwerp en de beginvraag vast. Als interviewer sluit ik aan op hetgeen wat wordt gezegd. Bij semi-gestandaardiseerde interviews liggen het onderwerp en de deelonderwerpen vast. Deze interviewvorm is meer gestructureerd.

De interviews op de AMA en tijdens mijn werk als beroepskeuzeadviseur waren gericht op het maken van loopbaankeuzes. De interviews vanuit mijn rol als tekstschrijfster vormen de basis voor het schrijven van een tekst.

Interviewen als tekstschrijfster

Goed schrijven begint met aandachtig luisteren. Daarom is interviewen voor mij een essentieel onderdeel van mijn werk als tekstschrijfster. De interviews vinden plaats op locatie of telefonisch. Meestal zijn de interviews bestemd als basis voor een schriftelijke communicatie-uiting, online of offline. Hoewel ik achter de schermen het meest in mijn element ben, werkte ik (in opdracht van Zento) eerder met succes mee aan diverse filmopnames, bestemd voor minidocumentaires.

Om de kneepjes van het interviewen verder te verfijnen, bekijk en lees ik graag de interviews van Coen Verbraak (Kijken in de ziel). Recent las ik het boek van Fokke Obbema, De zin van het leven; gesprekken over de essentie van ons bestaan. Door Matthijs van Nieuwkerk betiteld als de beste interviewserie van het jaar.  

Interviewreeks Hennie van de Kar: Doorwerken in coronatijd

Momenteel (2020) werk ik aan een eigen interviewreeks. Hiervoor interview ik op eigen initiatief Brabantse ondernemers en zzp’ers over het doorwerken in coronatijd. Deze interviews zijn terug te vinden als blog en als artikel op LinkedIn.

Vragen en doorvragen

Een interview met je medewerkers of klanten? Of zin om mee te werken aan de interviewserie Doorwerken in coronatijd? Mail naar of bel 06-238 76 798.