Doorwerken in coronatijd #1 Interview met Jaco Balemans

Geschreven door Hennie van de Kar-Vervooren

Hennie van de Kar interviewt Brabantse ondernemers over doorwerken in coronatijd. Jaco Balemans, directeur-eigenaar van Bouwbedrijf Balemans in Breda, bijt het spits af. Vanaf het moment dat thuiswerken het devies was, ging Jaco juist méér naar de zaak. 

Wanneer drong de ernst van corona tot je door?
“Dat was na de eerste persconferentie op zondag in maart. Zo vlak na carnaval en wintersport, werd er vooral lacherig gedaan over corona. Ik dacht zelf ook dat het zo’n vaart niet zou lopen. Maar op die regenachtige zondag werd het serieus. Ik liep die late namiddag nog in het bos met mijn vrouw en jongste; hij was lekker in de plassen aan het stampen. Hoewel ik mijn telefoon op zondag altijd thuis laat liggen, nam ik hem dit keer mee omdat ik de uitkomst van de persconferentie direct wilde weten. Het bericht dat de scholen dicht zouden gaan, kwam wel binnen. ‘Hoe moet het dan met die kinderen?’ was mijn eerste gedachte. De twee oudsten stonden voor hun eindexamen en de jongste gaat naar de basisschool. Zakelijk maakte ik me niet druk totdat het advies was om zoveel mogelijk thuis te werken. Vanaf dat moment ben ik alleen maar méér naar de zaak gegaan.” 
 
Werk thuis was het advies, maar jij ging juist meer naar de zaak? Hoezo dat?
“Onorthodox? Misschien, maar ik wilde er zijn voor onze vakmannen; de timmermannen en metselaars. Zij kunnen immers niet thuis werken en hadden allerlei vragen. Kunnen wij wel doorwerken? En zo ja, hoe dan? In de week na de eerste persconferentie heb ik vooral veel met de medewerkers gepraat. Gesprekjes aan de werkbank. Ook legde ik contact met onze klanten en leveranciers om te vragen hoe zij erin stonden. Niet afwachten, maar proactief benaderen.”
 
Wat was de uitkomst van al die gesprekken?
“Doorwerken! Zowel medewerkers, klanten als leveranciers keken er zo tegenaan. Onze orderportefeuille was goed gevuld, voornamelijk met verbouwingen bij particulieren. Op alle bouwprojecten waar we op dat moment bezig waren, mochten we doorgaan. Bij zakelijke klanten hielpen we de kantoorruimtes coronaproof te maken. 
 
Ook onze leveranciers konden de materialen blijven leveren. Alleen bij materiaalleveringen uit Italië, zoals tegels, is vertraging ontstaan. Daar sloten immers de fabrieken. Ons voordeel ten opzichte van nieuwbouwbedrijven is dat we vooral te maken hebben met inzet van arbeid, en arbeid is bij ons beschikbaar. We hebben in deze periode zelfs twee nieuwe vakmannen aangenomen.
 
In de weken daarna konden we, met vertrouwen van onze klanten, alle geplande projecten opstarten. We hebben deze groep klanten verwend met een aspergemaaltijd; tevens een manier om agrarische- en horecaondernemers in de buurt te steunen. En nu merk ik dat de aanvragen voor verbouwingen blijven binnenkomen. Een coronahausse in plaats van een coronadip. Daarmee zijn we 2020 beter gestart dan 2019. Overigens heeft dat geen effect op ons prijsniveau. Wij rekenen hetzelfde tarief als altijd.”
 
Gewoon doorwerken dus! 
“Zeker. Maar wel met aanpassingen. Zo plannen we de werkzaamheden nu meer gespreid dan voorheen. Ik heb zeker in het begin echt iets gehad aan de tips en checklists van Bouwend Nederland, de brancheorganisatie voor bedrijven in de bouw. Bouwend Nederland lanceerde de campagne #doorbouwers om daarmee te laten zien dat doorbouwen verantwoord mogelijk is. En zo staan we er als Balemans in.” 
 
Wat is je het meest bijgebleven uit deze eerste periode?
“De verantwoordelijkheid die medewerkers zelf nemen om bijvoorbeeld te voorkomen dat ze samen in dezelfde ruimte werken. Ondanks dat het voor iedereen wennen was, spraken ze elkaar én de klanten aan op veilig werken. Datzelfde zag ik terug bij mijn oudste twee kinderen. Ook zij namen de verantwoordelijkheid voor het afronden van hun middelbare school, ondanks dat er lang onduidelijkheid was over de examens. Dat ze niet SAMEN met klasgenoten examen hebben kunnen doen, dat missen ze het meest. Tegelijkertijd laat deze periode hen groeien. Hetzelfde zie ik gebeuren bij mijn medewerkers. En dat maakt me trots.”
 
Wat is de grootste impact tot nu toe op het reilen en zeilen bij Balemans?
“Je mist de saamhorigheid, die zo kenmerkend is voor Balemans. We waren gewend om samen de dag te starten en te eindigen. Ook sloten we altijd samen de week af. Dat gaat nu anders. We hebben al vrij snel zelf houten buitenstatafels gemaakt en in onze groene omgeving achter de werkplaats gezet. Zo kunnen we toch samen de week afsluiten. Verder merk ik dat corona zaken in beweging zet. Zo was thuiswerken voor onze mensen op kantoor nooit een optie. Nu is het nieuwe werken in elk geval bespreekbaar. Daarnaast zijn alle medewerkers zich bewuster geworden van het efficiënter werken in een ruimte. We waren voorheen al sterk in het plannen maar het leert ons allemaal om nog meer LEAN te plannen.”
 
Een positief verhaal, is er dan niks negatiefs?
.. fronst en denkt nog eens na. “Nee! Ik prijs me gelukkig met hoe het tot nu toe voor ons verloopt en ben trots op de verantwoordelijkheid die de medewerkers van Balemans zelf nemen. De doemscenario’s in het nieuws storen mij overigens wel. Stop daarmee en denk in mogelijkheden in plaats van in onmogelijkheden. Daarom neem ik nog maar één keer per dag het nieuws tot me: het achtuurjournaal. Alle verdere analyses sla ik over. Het positieve mag gehoord worden, juist nu.” 
 
Het interview met Jaco Balemans behoort tot de interviewserie Doorwerken in coronatijd. Een initiatief van tekstschrijfster Hennie van de Kar. Deze interviews met Brabantse ondernemers zijn ook terug te vinden als artikel op LinkedIn. Doorplaatsen? Leuk! Wél met bronvermelding.
 
 
 
  
 

Blog

Mijn hart ligt bij het schrijven in opdracht. Dan weet ik vooraf dat mijn tekst gewenst is. Hoe groot of klein je tekstvraag ook is, ik haal mijn neus nergens voor op!

Ik wissel grote tekstproducties zoals jubileumboeken, magazines en bedrijfsbladen graag af met bescheiden tekstopdrachten zoals een mailing, referentietekst of uitnodiging.

Daarnaast werk ik aan eigen publicaties. Ik schreef vier jaar een column voor BredaVandaag en publiceerde mijn autobiografisch bedrijfsverhaal. Sinds 2011 blog ik af en toe over mijn ontwikkeling als tekstschrijfster. En omdat privé en zakelijk bij mij nauw met elkaar verweven zijn, gaat het in mijn blog soms ook over Breda of over onze Pyrenese berghond Ventoux.

Wil je reageren op een blog? Leuk! Mail je reactie naar .